Extra informatie over fornuizen en bakovens

Onderdelen en Accessoires:
Vuurmeesters levert alle accessoires nodig om van koken een plezier te maken. Pizzascheppen, thermometers, degelijke ovenwanten, en speksteenpannen en -platen. Daarnaast leveren we alle materialen voor zelfbouwers, van gietijzeren fornuisplaten tot chamotte stenen en van vuurvast vilt tot aslades.
Kijk voor deze onderdelen op onze webshop.

Uitbreidingen:
De rookgassen van het houtgestookte fornuis of bakoven hoeven niet direct via de schoorsteen afgevoerd te worden. Ze kunnen door een zitbank of muur worden geleid. Op die weg naar de schoorsteen geven ze hun warmte af waardoor zitbank en muur heerlijk warm worden. Bakovens en fornuizen hoeven dus niet direct onder de schoorsteen gebouwd te worden. Daarnaast zullen we indien mogelijk bakoven en fornuis voorzien van secundaire verbranding. In dat geval wordt ook lucht boven op het vuur geblazen, voor een optimale verbranding.

Waterreservoir en warmtewisselaar:
Net als onze leemkachels, finovens en Tulikivi speksteenkachels kunnen ook onze bakovens en fornuizen uitgebreid worden met een warmtewisselaar. Zo kan er warmte naar bijvoorbeeld vloer - of wandverwarming gebracht worden of naar een boiler of buffervat.
Lees hier meer over onze kwaliteitswarmtewisselaars.
Het is mogelijk om een waterreservoir in een gemetseld fornuis te plaatsen. Het water stroomt via een waterleiding in het open reservoir van roestvrij staal. De ongeveer 15 liter water in dit reservoir wordt tijdens en na het stoken door het houtvuur verwarmd. Na het stoken kan het hete water via een laag geplaatst kraantje afgetapt worden. Zo is er na het stoken altijd voldoende heet water om bijvoorbeeld de afwas mee te doen.

Als uitbreiding van een massieve kachel:
Iedere massieve kachel kan uitgebreid worden met een houtgestookt fornuis. Het fornuis kan bijvoorbeeld aan de keukenkant geplaatst worden en de kachel aan de woonkamerkant. Zo ontstaat een waar warmtemeubel. Beide hebben als ze gelijktijdig gestookt worden een apart schoorsteenkanaal nodig. Een bakoven kan boven de stookdeur van een massieve kachel geplaatst worden, maar ook aan de zijkant of achterkant van de kachel.

Demonstratie bakovens en fornuizen:
In onze toonzaal zijn meerdere bakovens en fornuizen opgebouwd. We hebben onder andere een Tulikivi speksteenkachel met stenen broodoven, een Pertinger fornuis met ingebouwde oven en een gemetseld fornuis met bakoven. Ze worden alle drie regelmatig gestookt en gebruikt. Tijdens een bezoek aan onze toonzaal demonstreren we u graag hoe eenvoudig en makkelijk het bereiden van iets lekkers is. Daarnaast is het mogelijk om klanten te bezoeken waar we eerder dit soort warmtebronnen bouwden.

Professioneel bakken:
Vuurmeesters ontwerpt en bouwt naast standaardbakovens ook exclusieve grote bakovens geschikt voor professioneel gebruik. Denk hierbij aan bakkers die van het bakken op hout hun specialiteit hebben gemaakt. We bouwden eerder bakovens met een vloeroppervlak geschikt voor 100 broden.