Onze Klanten

De uit Finland afkomstige Tulikivi kachels zijn warmte-accumulerende houtkachels die Vuurmeesters al jarenlang opbouwt. Deze Tulikivi kachels zijn gemaakt van speksteen; een zwaar oergesteente dat bijzonder geschikt is als bouwmateriaal voor een warmtebron. In de Finse fabrieken dichtbij de groeve waaruit speksteen wordt gedolven, worden de stenen bewerkt voor meer dan 60 verschillende modellen kachels, bakovens en fornuizen.

Ook met deze standaardmodellen kan een unieke en persoonlijke warmtebron worden gerealiseerd. Standaardmodellen kunnen uitgebreid worden met een warmtewisselaar, speksteendecoraties en voorzien worden van een witte of grijze coating. Ook is het mogelijk extra warmteopslagcapaciteit te creëren door de kachel op te hogen. Zo'n speksteenkachel kan in veel gevallen, als de fundering en schoorsteen hierop zijn afgestemd, uitgebreid worden met bijvoorbeeld een verwarmde zitbank. Er kan gekozen worden voor een ruwe of juist gladde afwerking van de stenen en er kan een keuze gemaakt worden tussen verschillende stookdeuren en asladedeuren. Daarnaast bestaat de optie om een kachel met één stookdeur om te bouwen tot een doorkijkhaard die twee stookdeuren heeft.

Door de speksteenkachel centraal in de woning te plaatsen kan deze dienen als kamerscheiding en zo twee leefruimten verwarmen. De bouw van een speksteenkachel duurt meestal circa drie dagen waarbij de klant kan meehelpen. Als erkend Tulikivi dealer hebben we inmiddels vele tientallen speksteenmodellen in heel Europa opgebouwd. Hieronder worden enkele voorbeelden toegelicht met tekst en foto's.


Speksteenfornuis met bakoven

In de Vuurmeesters-keuken, die grenst aan onze toonzaal, koken we al meerdere jaren op het met hout gestookte fornuis LLU 1250. Het fornuis staat onder het keukenraam, heeft aan beide kanten een werkblad van bont zandsteen en is aan de linkerzijde aangesloten op een gemetseld schoorsteenkanaal. Hier is gekozen om de fornuisdeur aan de rechterzijde en de bakovendeur aan de linkerzijde te situeren. Dit in verband met het stokersgemak. Rechts naast het fornuis is immers ruimte voor de kist met brandhout. Voor de stookopening ligt een metalen vloerplaat om de vloer te beschermen tegen vonkjes en as. Dit fornuis gebruiken we niet alleen om voedsel op en in te bereiden, het is tevens de hoofdverwarming van onze keuken.


Speksteenkachel met twee verwarmde zitbanken

Deze smallere speksteenkachel heeft Vuurmeesters opgebouwd in de woonkamer van een regionale zorginstelling. De kachel heeft zowel links als rechts een grote verwarmde zitbank, die beide lekker warm worden. De rookgassen stromen vanuit het kachellichaam door de banken en worden dan via de dubbelwandige rvs- schoorsteenpijp naar buiten geleid. Deze massieve banken zijn opgebouwd uit vuurvaste materialen en afgedekt met een stevige plaat speksteen. De onderconstructie bestaat uit leemstenen die zijn afgewerkt met een laag leemmortel, net als de wanden van deze leefruimte. Vóór de kachel ligt een zwarte vloerplaat op de grond om de houten vloer te beschermen.

Een vast element in het dagelijkse ritme van de cliënten van deze zorginstelling is, net als het stoken van de kachel zelf, het klieven en naar binnen dragen van het brandhout. In de daarop volgende koffie- en theepauze wordt volop genoten van de weldadige en ontspannende stralingswarmte en vormt de kachel een warm centrum.


Strakke speksteenkachel met zitbanken op twee verdiepingen

De Tulikivi speksteenkachel die Vuurmeesters in deze eengezinswoning bouwde, staat net naast de hoek in de L-vormige kamer. Door deze opstelling verwarmt de kachel niet alleen de ervoor liggende woonkamer, maar ook de erachter liggende eethoek. Aan de rechterzijde van de kachel realiseerden we een verwarmde zitbank. Deze lange lemen zitbank is afgedekt met een dikke speksteenplaat. Hieronder stromen de rookgassen via het omkokerde schoorsteenkanaal naar de eerste verdieping.

Daar bouwden we een tweede lemen zitbank die de slaapkamer aangenaam verwarmt. Op deze bank, die afgedekt is met drie platen bont zandsteen, is het schoorsteenkanaal gemonteerd. Dit ronde kanaal is met steengaas omwikkeld en vervolgens met leemmortel aangestuct. Door deze opstelling is de kachel hoofdverwarming voor drie verschillende leefruimtes. De bewoners en de hond genieten dagelijks van het aangename binnenhuisklimaat.