Extra informatie over finovens

Persoonlijke aanpassingen:
Finovens zijn standaardmodellen, maar individuele aanpassingen zijn zeker mogelijk. Zo kan de kachel geleverd worden met aan vier zijden metselwerk zodat deze vrij in de woonruimte kan staan. Ook kan Vuurmeesters het metselwerk hoger optrekken dan de aangegeven standaardmaten. Hierdoor kan de finoven tot bijvoorbeeld plafondhoogte doorlopen, en zo de schoorsteen aan het zicht onttrekken. Het laten doorlopen van de finoven tot aan het plafond is met name een esthetische keuze.Banken en muren:
De hete stookgassen worden, voordat ze de schoorsteen uitgaan, door de finoven heen geleid. Dit normale tegenstroomprincipe kan worden uitgebreid door ze ook nog via een speciale warmtemuur of bank heen te leiden. Hier geven de gassen hun warmte af, waardoor een aangenaam warm oppervlak ontstaat. Zo wordt de verwarmingscapaciteit van de finoven verhoogt en ontstaat er tegelijkertijd een heerlijke plek om te zitten en te ontspannen. Alle modellen met een onderaansluiting kunnen worden uitgebreid met een verwarmde zitbank. Deze wordt opgemetseld van vuurvaste materialen en leemstenen en heeft een afdekplaat van bont zandsteen of een andere natuursteen. De afmeting en vorm van een verwarmde bank kunnen naar wens aangepast worden.

Warmtewisselaar:
Net als in een leemkachel kan ook in een finoven een warmtewisselaar van Toby Hafner geplaatst worden. Ook de Tulikivi speksteenkachels en onze fornuizen en bakovens kunnen met een warmtewisselaar worden uitgebreid. Door toepassing van een warmtewisselaar kan de in de kachel opgewekte energie ingezet worden voor bijvoorbeeld wand- en vloerverwarming en/of opgeslagen worden in een buffervat.
Lees hierover meer.

Volledig pakket
Een finovenpakket wordt compleet geleverd inclusief bouwtekening. Vuurmeesters bouwt alle finovens zelf op locatie op. Enkel na deelname aan een van onze kachelbouwworkshops is het mogelijk om bij ons een compleet pakket te bestellen voor zelfbouw. Deelnemers ontvangen tijdens de workshop een speciale finoven-materiaal prijslijst. Uit onze ervaring blijkt dat workshopdeelnemers prima in staat zijn zelf een finoven op te bouwen; daarnaast biedt Vuurmeesters opbouwhulp en professioneel advies aan zelfbouwers en workshopdeelnemers.