Finoven werking

Finovens werken volgens het tegenstroomprincipe. Hierbij worden de rookgassen eerst omhoog en daarna tot vloerniveau omlaag geleid. De omliggende steenmassa slaat de warmte van het houtvuur in zich op en straalt het daarna urenlang in de vorm van stralingswarmte uit. Stralingswarmte is te vergelijken met de warmte van de zon. Het is een horizontaal gerichte straling die alle materialen opwarmt. Hierdoor zal de finoven in uw woning ook de massieve wanden, vloeren en plafond opwarmen. Door de gelijkmatige temperatuur en constante luchtvochtigheid ontstaat een aangenaam en comfortabel binnenhuisklimaat.

Door de hoge verbrandingstemperatuur in de stookruimte van circa 1000 graden is de verbranding volledig. De ruit blijft net als de stookruimte onberoet, er is nauwelijks rook en weinig asvorming. Finovens zijn accumulerende kachels die slechts kort gestookt hoeven te worden. In bijna alle woonsituaties is twee uur stoken voldoende voor 24 uur aangename stralingswarmte. Dat betekent weinig werk, weinig brandstof en weinig uitstoot in ruil voor veel aangename warmte.

Bij regelmatig stoken zal een zware kachel lang warm blijven en daardoor ook lang zijn aangename warmte uitstralen. Door de grotere opslagcapaciteit hoeft een zwaardere kachel minder vaak gestookt te worden dan een lichtere. De lichtste finovenmodellen wegen 750 kilo, de zwaarste 3000 kg. Finovens kunnen worden ingezet als hoofdverwarming, maar kunnen ook prima gebruikt worden naast een bestaand CV-systeem. Ook kan in een finoven een warmtewisselaar geplaatst worden; meer informatie daarover is hier te lezen.
Door het gebruik van een finoven bespaart u energiekosten.

Finovens worden net als andere Vuurmeesterskachels met hout gestookt. Het hout wordt volledig ontleed in een speciaal ontwikkelde stookruimte waar ook secundaire verbranding plaatsvindt door lucht van de zijkant aan te voeren. De in het hout aanwezige energie wordt met een efficientie van tussen 75% en 85% door de kachelmassa opgenomen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een veel minder zware metalen kachel met een rendement van circa 40% of een open haard met een rendement van circa 5%. We leveren bij iedere finoven uitgebreide mondelinge en schriftelijke stookinstructies.

In onze finovens kunt u alle soorten onbehandeld hout stoken. Wilg, populier, naaldboom en pallethout branden goed in deze kachels zonder de bij stalen kachels bekende problemen als roetafzetting en schoorsteenbrand. Slechts één mand droog hout is voldoende voor een hele dag warmte. Hout is een hernieuwbare biobrandstof en bovendien CO2 neutraal. Vers gekapt hout moet, afhankelijk van de houtsoort en de luchtvochtigheid, een tot twee jaar drogen. Hakhout dat te koop is heeft vaak een vochtgehalte van 20% tot 40%. Het is daarom raadzaam ook dit hout nog enige tijd te drogen. Een vochtpercentage van circa 15% is voor alle houtsoorten optimaal.
De stookwaarde van hout verschilt per houtsoort.