Onze Klanten

De finovenmodellen van Vuurmeesters bieden veel mogelijkheden; zo zijn er hoekmodellen, grote en kleine fornuizen en bakovens. Aangezien geen enkele woonsituatie of persoonlijke warmtewens hetzelfde is, kunnen alle modellen door Vuurmeesters naar wens uitgebreid of aangepast worden. Door onze vakkennis en ervaring is het vrij eenvoudig om een standaard kachelmodel uit te breiden met bijvoorbeeld een verwarmde zitbank of om een kachelwand op te hogen.

Na technisch overleg met onze bouwers in onze toonzaal en op locatie blijkt welk model het meest geschikt is. Daarna kan de klant kiezen welke vormen van de stookdeur, asladedeur en reinigingsopeningen het beste in het huis passen. Er zijn afgeronde, strakke, grote en kleine exemplaren, die prima met elkaar gecombineerd kunnen worden. Ook bieden we de keuzemogelijkheid om de kachelwanden strak en glad af te werken of deze juist wat ruwer te laten. Daarnaast kunnen de hoeken van de kachel afgerond worden of recht uitgevoerd worden. De buitenste laag van de finoven kan in verschillende natuurlijke kleurtinten aangebracht worden, van dieprood en okergeel tot aardkleurig en helder wit.

Voor Vuurmeesters is kachelbouwen dagelijks werk en de voorbeelden op deze pagina zijn slechts een kleine greep uit de vele door ons gerealiseerde finovens.


Strakke hoekkachel opgehoogd tot aan het plafond

In deze stadswoning met kamers en suite bouwden we een witte finoven. Dit model werd steen voor steen opgemetseld in de hoek van de woonkamer naast de schuifdeuren. Na een bezoek op de locatie bleek dat een tot aan het plafond doorlopende kachel het meest fraai zou zijn. Daarom is deze standaard hoekkachel helemaal tot aan het plafond opgehoogd. Ook de hoeken van de kachel zijn aangepast; er is gekozen voor een strakke uitvoering die naadloos aansluit bij de rest van het interieur.

Na het afronden van de werkzaamheden en het op kleur brengen van deze warmte-accumulerende warmtebron, werd de parketvloer met een plint passend aangeheeld. Door de schuifdeuren te openen profiteert niet alleen de voorkamer maar ook de tuinkamer van de aangename stralingswarmte die de kachel verspreidt.


Centrale finoven met bank en bakoven

Dit model finoven met geïntegreerde bakoven bouwde Vuurmeesters in een boerderij op het platteland. Er is in deze situatie gekozen voor een laag model waardoor het daglicht de ruimte goed kan bereiken. In verband met de centrale positie in de ruimte heeft de klant gekozen voor een ronde afwerking van de hoeken. Deze ronding wordt versterkt door de gebogen bovenzijde van de bakovendeur. De bakoven en de daaronder gelegen stookopening zijn naar de eettafel en keuken gericht.

Dit is niet alleen praktisch maar ook gezellig. De loopafstand naar het keukenblok is klein, na de bereiding kan het eten direct op tafel worden gezet en er kan volop van het vlammenspel worden genoten. De achterzijde van de kachel verwarmt de open woonkamer met zithoek. Daar is deze warmte-accumulerende finoven uitgebreid met een verwarmde, gemetselde zitbank waarop het heerlijk ontspannen is. De rookgassen stromen vanuit het kachellichaam door deze zitbank naar de ernaast gelegen schoorsteen.


Centraal geplaatste combinatie van twee verschillende finovenmodellen

In verband met de grote te verwarmen leefruimte en de wens van de klant om op hout te koken én te bakken, is voor dit combinatiemodel gekozen. Deze twee finovens zijn op hetzelfde schoorsteenkanaal aangesloten maar kunnen onafhankelijk van elkaar gestookt worden. De grote kachel is uitgebreid met een ruime, verwarmde zitbank afgedekt met bont zandsteen. Het stenen fornuis is voor de veiligheid aan de achterzijde met een kleine opstaande spatrand uitgebreid in verband met de erachter liggende zitbank.

De klant heeft voor een strakke stookdeur en bijpassende asladedeur gekozen. Daarnaast is de hoekkachel zelf strak afgewerkt, terwijl de onderconstructie van de zitbank afgeronde hoeken heeft gekregen. Vanwege een speciaal ontworpen opslagvak voor brandhout is de fornuisdeur van het met hout gestookte fornuis links geplaatst. Door de grote massa van deze beide warmtebronnen wordt de gehele woonruimte met open keuken aangenaam verwarmd. Beide finovens zijn glad afgewerkt in de natuurlijke kleuren van leemmortel.