Onze Klanten

Kachelbouwbedrijf Vuurmeesters is specialist in het ontwerpen en uitvoeren van maatwerk leemkachels. We vinden het een uitdaging om in te gaan op de warmtewensen van onze klanten en de technische eisen van architecten. Daarnaast proberen we natuurlijk om de in de kachel opgewekte warmte zo optimaal mogelijk te benutten.

Veel van onze klanten hebben al voor een eerste toonzaalbezoek een idee over hun eigen kachel en hoe die in hun huis past. Daarna volgt technisch overleg met onze bouwers, waarbij o.a. een goed functionerend schoorsteenkanaal en een draagkrachtige fundering aan bod komen, en een bezoek op locatie. Daarna wordt het project ingepland en kan de bouw beginnen. Het resultaat is een unieke, persoonlijke warmtebron waaraan de klant zelf ook vaak letterlijk een steentje heeft bijgedragen.

Voor Vuurmeesters is kachelbouwen dagelijks werk en de voorbeelden op deze pagina zijn slechts een kleine greep uit de vele door ons gerealiseerde kachels.


Organisch vormgegeven, centrale leemkachel met doorkijkhaard

Deze centraal gebouwde leemkachel verwarmt niet alleen de zithoek en de erachter gelegen keuken maar is tevens een blikvanger in dit buitenhuis. Op deze plek stond eerst een open haard die veel brandstof vroeg en voor weinig warmte zorgde. In samenspraak met Vuurmeesters is daarom een unieke, organisch gevormde leemkachel ontworpen. De warmte-accumulerende tunnelhaard heeft een verwarmde zitbank die rondom het hele kachellichaam ligt, twee afgeronde stookdeuren, een stenen bakoven en een kleine nis. Stenen traptreden leiden naar een comfortabele zitplek bovenop de kachel.

De klant heeft zelf met witte kachelverf de schoorsteen en delen van de kachel bedekt, waarbij de stenen buitenmantel op sommige plaatsen zichtbaar is gebleven. Met speciale verftechnieken heeft ze er zelfs extra stenen bij geschilderd. Ook de verschillende kleuraccenten en de houten trapleuning heeft de klant zelf gerealiseerd. Zo is een artistieke en persoonlijke warmtebron gerealiseerd.


Kleinere leemkachel met meerdere banken en verwarmde achtermuren

Samen met de klant ontwierp en bouwde Vuurmeesters deze veelzijdige leemkachel. Door de grote verbouwing die in het pand plaatsvond, was het eenvoudig om de kachel op de meest optimale locatie te plaatsen. Niet alleen de keuken, maar ook de yogaruimte en de hal profiteren door deze vormgeving van de aangename stralingswarmte. In de keuken, waar de stookopening is geplaatst, is de kachel voorzien van een ruime, verwarmde zitbank en een verwarmd opstapje; beide zijn afgewerkt met bont zandsteen.

De rookgassen stromen vanuit de kachel door een speciale spouwmuur die de achterwand vormt van de yogaruimte. Deze van stenen opgemetselde muur werkt op dezelfde manier als het kachellichaam zelf: de warmte van het houtvuur wordt in de muur opgeslagen en later uitgestraald.
In de aangrenzende hal is de zijkant van de kachel uitgewerkt tot een verwarmde zitbank met warmtemuren. Deze comfortabele zitplek vormt het laatste deel van het traject dat de rookgassen afleggen voordat ze via de schoorsteen naar buiten worden geleid. Dit schoorsteenkanaal is door de klant zelf afgewerkt en wit geschilderd.


Strakke leemkachel in laag-energie woning

In dit nieuwbouwproject ontwierp Vuurmeesters samen met de architect en de klant een centraal geplaatste kachel. Deze warmte-accumulerende leemkachel staat middenin een laag-energie woning met gebalanceerde luchtventilatie en is daarom voorzien van een luchtdichte stookdeur. In een dergelijke laag-energie woning wordt het energieverbruik zo veel mogelijk beperkt. Dit geschiedt o.a. door een compacte bouwvorm en een optimale isolatie. Vuurmeesters verzorgde ook de speciaal geïsoleerde fundering onder de kachel en de luchttoevoer voor het houtvuur. Deze lucht komt vanuit de onder de kachel gelegen ruimte; op deze manier wordt geen kamerlucht verbruikt, waardoor een asladedeur niet nodig is.

Deze kachel is na de ruwbouw door de klant met een rode stuuklaag afgewerkt. Achter de kachel loopt de op maat gemaakte houten trap naar boven. Door de situering middenin het huis worden zowel de woonkamer als de keuken door de kachel verwarmd. Op de bovenverdieping is het zwarte gepoedercoate schoorsteenkanaal in het zicht gelaten.


Solitair staande leemkachel met grote zitnis en bakoven

Toen de ééngezinswoning van deze familie werd uitgebreid, ontstond het idee van een grote, vrij in de ruimte staande leemkachel. Door deze strakke kachel te laten doorlopen tot aan het plafond is een rustig centraal element ontstaan. De wand met stookdeur straalt zijn warmte uit richting de woonkamer en de wand met de gemetselde bakoven doet hetzelfde aan de keukenkant. Nadat er gestookt is in de stenen bakoven of in de stookkamer is het heerlijk vertoeven in de inspringende zitnis. De verlichting in het plafond bovenin deze ruime nis maakt het mogelijk hier ook te kunnen lezen. De kachel is afgewerkt met een stuclaag van leemmortel en is in die natuurlijke tint gelaten.