Leemkachel modellen

Afhankelijk van de warmtewensen en de te verwarmen ruimte is dankzij de toepassing van leemstenen als kachelbouwmateriaal architectonisch vrijwel alles mogelijk. We zijn specialist op het gebied van vrije vormgeving en individueel maatwerk. Vuurmeesters bouwt kachels met rechte lijnen die in een modern interieur passen als ook modellen met afgeronde en organische vormen. Eerder gerealiseerde modellen zijn bijvoorbeeld vrijstaande strakke leemkachels, organisch gevormde modellen met verwarmde zit- en ligbanken en op maat gemaakte trapkachels.

Onze ambachtelijk gebouwde warmtebronnen bieden de mogelijkheid een persoonlijke en unieke kachelvorm te realiseren. In het ontwerp is het mogelijk een warme zitplaats, heerlijke ligbank of warme muur te creëren waar men zich door de aangename warmte kan laten verwennen. Er kan ook een houtgestookte bakoven in het ontwerp worden meegenomen. Op die manier kan er ook voedsel bereid worden in de kachel. Elke kachel heeft een schoorsteen nodig. Indien mogelijk wordt de schoorsteen in het ontwerp geïntregeerd. Tijdens het ontwerpen gaan we graag in op uw wensen en ideëen.

De kachelbouw begint aan de ronde tafel in de toonzaal van Vuurmeesters, waar plannen schetsen worden, die op hun beurt kunnen uitgroeien tot ruimtelijke kleimodelletjes of maquettes. Het kacheldesign wordt voor een groot deel bepaald door de woonsituatie, die we meenemen in het ontwerp. Zo kan een kachel in een hoek geplaatst worden, volledig vrijstaand zijn of als kamerscheiding tegen een bestaande muur aangebouwd worden. Als iedereen tevreden is over het uiteindelijke ontwerp, wordt er een persoonlijke offerte opgesteld en kan het ambachtelijke werk beginnen.
We bieden de mogelijkheid aan klanten die dit willen om zelf mee te helpen tijdens de kachelbouw.

Het aanzicht van de kachel wordt voor een groot deel bepaald door de stookdeur. Al onze leemkachels zijn voorzien van een exemplaar met een keramische ruit. Hierdoor is altijd goed zicht op het vuur mogelijk en is het stoken veilig. Er zijn verschillende soorten stookdeuren: rechthoekige die passen in een strak vormgegeven leemkachel maar ook deuren met afgeronde randen die passen in een rondere kachelvorm. Vuurmeesters importeert gietijzeren en stalen stookdeuren rechtstreeks vanuit Finland. Deze kunt u vinden in onze webshop.

We leveren naast maatwerkkachels ook gestandardiseerde leemkachels. Deze standaardmodellen heten finovens en zijn er in veel varianten. Voorbeelden zijn hoekmodellen, modellen met bakovens en glooiende exemplaren. Omdat de finovenstenen al voorgezaagd zijn, verloopt de bouw van een finoven in het algemeen sneller dan die van een leemkachel, maar er is minder individuele vormgeving mogelijk.
Lees hier meer over onze finovens.