Kachelbouwworkshop Erichem 2010

Tijdens deze intensieve kachelbouw week bouwden we met 8 deelnemers uit België, Duitsland en Nederland een waar warmtemeubel op boerderij De Terp van Jeroen Robbers. Dit warmtemeubel bestaat uit een kachel-bakoven combinatie model Tulia met verwarmde zitbank en een houtgestookt fornuis van het model Hella. De schoorsteen werd direct achter deze kachel-bakoven combinatie gebouwd. Deze warmtebron dient als hoofdverwarming van de ruimte en op het houtgestookte fornuis zal dagelijks gekookt worden.

De eerste dagen waren we bezig met het uitzetten en opmetselen van de vuurvaste lagen van de binnenkachel. Buitenwanden van leemstenen waren daarna aan de beurt. In het tweede deel van de week begonnen we aan de bouw van de verwarmde zitbank en het fornuis. Zoals altijd, planden we ook deze keer in ons programma een bezoek aan een eerder gebouwde kachel in zodat deelnemers ook een kachel kunnen zien die al een flinke poos in gebruik is.

Een kachelbouw workshopdeelnemer gaf op een woensdagmiddag een uitgebreide presentatie over de bouw van zijn eigen massieve leemkachel. Het is immers goed mogelijk om na het volgen van een kachelbouw workshop je eigen kachel te bouwen. Tijdens het dagelijkse vragenuurtje kwamen alle vragen, problemen en aandachtspunten van het kachelbouwen aan de orde. Ook werden individuele projecten en ideëen uitgebreid besproken.

Aan het eind van de week kon de kachel in een stuclaag van leem gezet worden. Voor het fornuis gebruikten we een speciale stuclaag. Ook stookten we toen samen een klein vuurtje in het warmtemeubel. Vuurmeesters kijkt terug op een geslaagde en drukke workshop. We hebben na de workshop nog een tweede stuuklaag aangebracht en de puntjes op de i gezet. Jeroen stookt en kookt dagelijks en is blij met het resultaat.