Kachelbouwworkshop Raalte 2009

Tijdens de kachelbouw workshop van maandag 2 maart tot en met donderdag 5 maart 2009 bouwden we met 8 deelnemers twee massief stenen warmtebronnen vanaf de werkvloer op. De locatie was het Natuurlijk Huus van Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar In Raalte. Dit Natuurlijk Huus is een duurzaam project om een zo energie-zuinig mogelijk huis te realiseren opgebouwd uit natuurlijk materialen. Een hoekkachel van het model Jussi in de ontvangstruimte en een houtgestookt fornuis, model Hemmo, in de keuken werden steen voor steen door de deelnemers opgemetseld.

Het werken in een kleinere groep is een nieuwe workshopvorm die ons allemaal goed bevalt. Er is meer persoonlijk contact en de informatie wordt goed opgenomen. We merken dit ook in het aantal deelnemers dat ervoor kiest om zelf een kachel op te bouwen na het volgen van een workshop. Het was een aangename workshop, de verzorging was prima en het hoge tempo zorgde ervoor dat we donderdagmiddag zowel de hoekkachel als het fornuis konden instoken - altijd een feestelijk moment!

Wij willen alle deelnemers en Harrie en Agnes nog een keer bedanken voor dit ‘warme’ project.
Hans Boslooper volgde in maart 2009 de kachelbouw workshop in Natuurlijk Huus in Raalte. Daarna liep hij nog drie dagen mee bij een ander kachelbouw project. In de nazomer van 2009 bouwde hij met door Vuurmeesters geleverde materialen een eigen massieve kachel. Geen standaard finoven maar een maatwerkkachel met verwarmde zitbank. Hieronder zijn zelfgeschreven verslag van dit proces:

Hallo allemaal,
Deze zomer heb ik na nog een kachelbouw met Roland onze eigen kachel gebouwd. Geen standaardmodel dit keer, maar alles van zelfgezaagde chamottesteen (vuurhaard en retourkanalen) en leemsteen (buitenmantel) opgetrokken. Het was een behoorlijke klus om voor elke laag de hele chamotte-legpuzzle te zagen. Maar het is goed gelukt, zelfs de secondaire beluchting vanuit de asla werkt. De werking van de kachel is boven verwachting. Ik schat dat ik nu met de helft van het houtgebruik van onze vorige houtkachel nu de kamer 24 uur per etmaal op 21 - 22 graden heb. (Kamer 56 m2) In de kachel heb ik op 4 plaatsen thermokoppels aangebracht zodat ik de temperatuur in de wervelkamer, bankje, kolom en schoorsteen kan volgen.

De langste periode tot nu toe gestookt is circa 45 minuten. Hier was de temperatuur in de wervelkamer 750 - 830 °C, in de kolom en bankje 180 - 200 °C en in de schoorsteen 90 - 110 °C. De buitenkant van alle onderdelen varieerde van 35 tot 55 °C. Dus ook het bankje met natuursteenafdekking (patent Vuurmeesters) wordt keurig mee verwarmd.

Het comfort in de kamer is enorm verbeterd en dat dan 24 uur per dag, het is haast niet te geloven. Al met al een bijzonder geslaagd project met als resultaat een geweldige kachel.
Groeten,
Hans Boslooper