Kachelbouwworkshop Finland 2010

Op uitnodiging van de Finse kachelbouw specialist en onderzoeker Heikki Hyytiäinen nam Vuurmeesters deel aan een grote kachelbouw workshop in Finland. Deze workshop werd georganiseerd door de Finse kachelbouwvereniging Tulisijat. Deze zeer actieve branchevereniging omvat kachelbouwers, metselaars, producenten, onderzoekers en geïnteresseerde particulieren. De locatie van de workshop was een wijk in Nummela ( Vihti) met ecologisch gebouwde huizen. In drie verschillende huizen werden tijdens de workshop meerdere houtgestookte warmtebronnen opgebouwd: 2 bakovens, 4 massieve kachels en 3 fornuizen.

De bouw is in vier etappes onderverdeeld: in november 2009 werden schoorstenen en funderingen gebouwd. Van 22 tot en met 26 maart 2010 werd het binnenwerk van de kachels gemetseld. Tijdens het derde deel - van 7 tot en met 9 mei werden kachels afgewerkt en afgestuct. Tijdens een laatste etappe werden stookinstructies besproken en de kachels, fornuizen en bakovens samen gestookt. De 35 deelnemers komen uit Finland, Rusland, Duitsland, Denemarken, Estland, Zweden en Nederland.

Vuurmeesters bouwde mee aan de massieve leemkachel van Jostein en Kirsi Aarbakke. Het kachelmodel loopt centraal door twee verdiepingen van hun houten huis. Als de kachel beneden wordt gestookt, verwarmt de kachel ook de eerste verdieping.
Deze maatwerkkachel valt op door het volgende:

* In samenwerking met deuren- en kachelfabrikant Aito is Heikki Hyytiäinen bezig met de ontwikkeling van een zeer milieuvriendelijke firebox. Deze kant en klare verbrandingsruimte is geschikt om als basis te dienen voor iedere massieve kachel. Deze noviteit op het gebied van houtverbranding heeft de beste resultaten ooit bereikt tijdens een test in Amerika. Heikki wil met deze eenvoudige inzet het stoken van hout voor meer mensen toegankelijk maken. Dit prototype is inmiddels ook in Duitsland getest. Vuurmeesters heeft deze firebox inmiddels ook al meerdere keren opgebouwd.

* De buitenmantel van de kachel bestaat uit ongebakken leemstenen. Hiervoor is in Finland veel belangstelling. Het land heeft veel kleihoudende grond maar de stenen worden traditioneel altijd gebakken. De toepassing van ongebakken leemstenen spaart energiekosten omdat het branden van de stenen immers achterwege kan blijven. Roland Voppel van Vuurmeesters begon 20 jaar geleden met de toepassing van leemstenen in massieve kachels en brengt nu dit concept naar Finland.

* De kachel heeft een organische vormgeving. Finnen bouwen traditioneel kachels met strakke en rechte vormen. Vaak blijft het metselwerk in zicht. Door het gebruik van leemstenen is praktisch iedere kachelvorm mogelijk omdat de stenen makkelijk bewerkbaar zijn. De stuclaag bestaat uit leemmortel met hennepvezel. Organische vormgeving en de toepassing van leem als kachelbouwmateriaal zijn ontdekkingen van Vuurmeesters.

* De rookgassen stromen nadat ze tot vloerniveau zijn gedaald via een gemetselde zitbank naar de schoorsteen. In Finland is dit een nieuwe en ongewone uitbreiding van de kachel. Vuurmeesters bouwt regelmatig kachels met een heerlijke verwarmde zitbank.

Wij hebben opnieuw genoten van het mooie Finse land, bosrijk en rotsig en vol warme kachels. Er zijn veel nieuwe ervaringen opgedaan en we hebben veel mensen leren kennen.